Відкриваємо двері дітям



Чернігів. Час єднання та змін.

19.09 2016 Україна


Громадські організації Чернігівщини об’єднують свої зусилля для підготовки до проведення реформи з деінституціалізації в області.

Зустріч представників громадських організацій з координаторкою громадянської Кампанії 'Відкриваємо двері дітям' Катериною Залєвською пройшла у дружній робочій атмосфері 8 вересня 2016 року.

Учасники зустрічі разом розібрали існуючій стан речей у сфері захисту дітей на Чернігівщині та дійшли висновку, що корінь проблеми криється у відсутності широкого кола соціальних послуг для дітей та сімей на рівні місцевих громад. Наразі єдине та універсальне рішення для всіх дітей, що опинилися у складних життєвих обставинах – це послуги інтернатної системи, адже саме діти із малозабезпечених, багатодітних сімей, а також діти з особливими освітніми потребами та проблемами зі здоров’ям складають 80% вихованців інтернатів. Інтернатна система не здатна задовольнити повною мірою потреби дітей та сімей у кризі, а виховання в інтернатних закладах вочевидь є несумісним із захистом прав дітей, оскільки Конвенція ООН про права дитини наголошує, що діти повинні зростати у сімейному оточенні, а сім'ї мають отримувати необхідний захист і підтримку.

Чернигов

Представники ГО засвоїли алгоритм проведення реформи та дізналися про успішний досвід діяльності БО ‘Надія і житло для дітей' в Україні. Говорячи про Центр соціальної підтримки дітей та сімей 'Добре Вдома', який успішно діє на Дніпропетровщині, та був створений на місці закритого інтернатного закладу, координаторка Кампанії зазначила: ‘Функціонування Центру забезпечує виховання усіх дітей району в сімейних умовах і робить непотрібним існування інтернатів для дітей’.

Чернигов2 

Наступним кроком стане стратегічне планування діяльності Коаліції, залучення її учасників до виконання поставлених завдань та проведення ряду тренінгів з підвищення спроможності учасників до реалізації планів діяльності та забезпечення власної життєздатності.