Відкриваємо двері дітям



Деінституціалізація – важливий компонент євроінтеграційного процесу

2.03 2015 Європа


Включення реформи системи захисту дітей у план реформ Україна-ЄС є нашим ключовим завданням. Інструментом до здійснення цього є співпраця з європейськими партнерами та робота з українськими високопосадовцями.

24 – 26 лютого координатор громадянської кампанії 'Відкриваємо двері дітям' в Україні взяв участь у зустрічі європейських партнерів Кампанії, що проходила у Брюсселі.

24 лютого відбувся круглий стіл, учасники якого оцінили процес залучення Європейських коштів на реформи деінституціалізації та поділилися власними відгуками щодо використання коштів. Також учасники круглого столу познайомилися з Мерайд Макгінес, членом Європарламенту, яка підтримує Кампанію та сприяє її реалізації у країнах Європи.

У перший день координатор української Кампанії зустрівся з Яном Арабом, регіональним представником офісу Верховного Комісара ООН з прав дитини та описав ситуацію із збільшенням кількості дітей без батьківського піклування внаслідок бойових дій на сході країни та значного зростання числа внутрішніх біженців. Також було обговорено процес підготовки Плану дій по захисту прав людини в Україні і можливостей включення деінституціалізації до порядку його денного.

FotorCreated

25 лютого відбулася фасилітована сесія із залученим експертом Річардом Беннетом з огляду і оцінки фази №1 Кампанії. Під час сесії координатори Кампанії у країнах поділилися своїм аналізом сильних та слабких сторін в організації Кампанії. Учасники сесії виокремили ключові моменти, що потребують покращення, обговорили розроблення можливих кроків для розвитку подальшого партнерства. 

В цей же день відбулася зустріч з Анною-Марією Корацца Більдт, членом Європейського Парламенту, головним адвокатом питань України у Європерламенті, а також її асистентом Нікласом Ліндстромом. На зустрічі обговорили ситуацію щодо проблем переселенців, загроз збільшення дітей в інституціях, відсутності довгострокового бачення реагування на ситуацію та порушення прав дітей в уряді. Також темою дискусії стали можливості долучення пріоритету по дітям та деінституціалізації у операційні документи (пов’язані з євроінтеграціє), що формують бачення в уряді України заходів реагування.

Також координатор Кампанії в Україні провів перемовини з українською делегацією парламентського комітету асоціації Україна-ЄС щодо можливості включення реформи системи захисту дітей до пріоритетів та планів дій інтеграційного процесу України до Європейського Союзу.

За результатами проведених зустрічей ми сподіваємося вивести Кампанію в Україні на новий рівень, забезпечивши включення питання деінституціалізації до Контракту з розбудови держави, визнання її як ключового пріоритету реформ у соціальній сфері та включення до Плану дій по захисту прав людини.