Відкриваємо двері дітям



Громадські слухання в контексті старту ІІ фази громадянської Кампанії ‘Відкриваємо двері дітям’

7.12 2016 Україна


2 грудня 2016 року ми провели громадські слухання за участі Прем’єр-міністра та членів Уряду України на тему: ‘Діти, які потребують особливого захисту держави: ключові аспекти реформування державної політики'. Не випадково дата слухань співпала зі стартом ІІ фази громадянської Кампанії ‘Відкриваємо двері дітям’, яка розширилася вже на 15 країн Європи і тепер впроваджується ще в Австрії, Бельгії та Іспанії.

Під час громадських слухань ми презентували результати комплексного дослідження системи захисту дітей в Україні, проведеного протягом 2015-2016 рр. Дослідження засвідчило, що Україна має найбільше число дітей в інтернатах по всій Європі, а їх кількість лише зростає через економічну кризу та конфлікт на Сході. Сьогодні мережа інтернатів нараховує 663 заклади, в яких замкнено 99 915 дітей. Тільки 10% цих дітей є сиротами або позбавленими батьківського піклування. Інші ж потрапили в інтернати через бідність, особливі освітні потреби, стан здоров’я або неспроможність батьків самостійно дбати про своїх дітей.

гройс3

Фактична відсутність підтримуючих сімейно-орієнтованих послуг перетворює інтернати ледь не в єдине безальтернативне рішення для вразливих сімей з дітьми. І це при тому, що більшість країн світу вже відмовилися від інтернатного догляду, як шкідливого для дітей та сімей, або ж розпочали відповідні зміни. Вартість утримання інтернатної системи у 2016 році в Україні склала 6,4 млрд. гривень і зростає щорічно. Тільки 10% цих коштів дійсно витрачається на потреби дітей, решта йде на зарплату працівників, обслуговування будівель закладів і адміністративні витрати.

‘Неможливо переоцінити важливість проведеного аудиту, як основного інструменту у просування деінституціалізації. Аудит дає нам докази та факти, що допоможуть змінам у системі захисту дітей на національному та локальному рівнях’, - зазначив виконавчий директор Hope and Homes for Children’s Марк Водінгтон.

Володимир Гройсман у своєму виступі наголосив на готовності Уряду робити рішучі кроки щодо зміни становища дітей і сімей, наближення системи захисту дітей України до кращих міжнародних зразків: 'Практика утримування інтернатних закладів вже давно відійшла в минуле і нам необхідно розвивати нові механізми, які допоможуть дітям виходити у дорослий світ абсолютно конкурентноздатними, підготовленими, здоровими і захищеними. Наше завдання – вберегти родину та вберегти дитину в цій родині. Саме для цього значної уваги потребує тема підтримки і захисту сімей, прийомних сімей і будинків сімейного типу. Інвестування в дитину та її розвиток замість інтернатних стін стає одним з головних пріоритетів Уряду у сфері захисту дітей'.

гройс2

Учасники громадських слухань обговорили та дали Кабінету Міністрів України свої рекомендації як рухатися далі на шляху реформування. Сподіваємось, що підтримка всієї Європи в рамках Кампанії, а також нашого Уряду, дадуть швидкий старт комплексній реформі системи захисту дітей в Україні.

Підводячи підсумки, варто зазначити, що мета Кампанії залишається незмінною – покласти край інституційному догляду за дітьми в Європі шляхом зміцнення сімей і забезпечення переходу від інтернатної опіки до широкого кола альтернативних форм сімейного догляду у громадах для кожної дитини. Ми віримо, що безпрецедентна підтримка з боку Прем’єр-Міністра, а також загальноєвропейська синергія у впровадженні деінституціалізації, надихне відповідальні відомства на викорінення інтернатного догляду та створення таких умов для сімей з дітьми, за яких кожна дитина матиме справжнє дитинство та повноцінне майбутнє, на яке вона заслуговує.

гройс4

З електронною версією комплексного дослідження системи захисту дітей можна ознайомитися на сайті БО ‘Надія і житло для дітей’ в Україні у розділі ‘Аудит системи захисту дітей’. Токож нагадуємо, що на нашому сайті розміщена повна мапа інтернатних закладів України.