Відкриваємо двері дітям



Львів прийняв виставку ‘Відкриваємо двері дітям’

22.11 2015 Україна


Минулого року ми створили соціально-культурний проект ‘Відкриваємо двері дітям’. В його рамках сучасні та знані у світі українські митці через свої твори та інтерпретації показали громадськості різноманітні аспекти виховання дітей в інтернатах та їх зростання в колі власної родини. У цьому році цей проект став кочовим, а першим місцем його експозиції був Львів

З 13 до 22 листопада 2015 року Львів радо приймав соціально-культурний проект ‘Відкриваємо двері дітям’. У проекті взяли участь 7 українських художників: фотограф-документаліст Олександр Глядєлов, художники Юрій Кручак, Олександр Курмаз, Аліна Півненко, Група GAZ, Антон Логов та Олександра Жумайлова. Також до проекту у Львові долучилися молоді місцеві митці Анастасія Тиха, Соломія Блага, Вадим Канащук та Наталія Раїник.

На відкриття виставки завітали представники влади, які безпосередньо опікуються питаннями захисту дітей в місті та області, громадські активісти, діти зі шкіл, прийомні батьки, випускники інтернатних закладів , художники та просто небайдужі львів’яни.

Володимир Лис, начальник служби у справах дітей Львівської ОДА, завірив присутніх, що місцева влада готова зробити все можливе, щоб жодна дитина не страждала від розлуки з родиною та не була ізольована від суспільства за стінами інтернатних  закладів. А галицькі духовні традиції та суспільна єдність сприятимуть зміцненню родин та зростанню  всіх дітей в сімейному теплі та затишку.

Дуже проникливим був виступ випускниці інтернату Надії Яцишин, яка розповіла про те, що інтернат може дати дитині багато – дах над головою, їжу, одяг, якусь освіту та мінімальне матеріальне забезпечення. Але він ніколи не зможе забезпечити основного – сімейної турботи, любові, тепла та підтримки. Лише родина дає людині ту опору, яка наснажує не просто виживати, а жити по-справжньому.

Дмитро Чуприна, координатор громадянської кампанії ‘Відкриваємо двері дітям’, у своєму виступі наголосив на тому, що Львів є справжнім європейським серцем країни, на який намагаються рівнятися інші. Рух в бік європейських цінностей та стандартів життя передбачає, що в центрі уваги держави має стати людина. Діти ж є довгостроковою стратегічною перспективою, і інвестиції в них сьогодні забезпечать розбудову країни як європейської держави. Саме тому так важливо спільними зусиллями розірвати коло неблагополуччя, в яке щороку продовжують потрапляти тисячі дітей та сімей.

FotorCreatedЛьвов

В цілому виставка зацікавила львівську публіку. За дні роботи проекту його відвідали більше 1500 львів’ян та гостей міста серед яких майже 500 дітей та школярів. На проблематику зростання дітей в інтернатах та альтернативи цьому звернули увагу і місцеві ЗМІ, присвятивши виставці близько 20 публікацій та сюжетів.

Цікавість до  виставки у Львові лише доводить, що тема ізольованості дітей в інтернатній системі затребувана у соціумі, люди хочуть знати про те, як живуть діти в інтернатах та хочуть знати реальні шляхи і способи допомагати їм. Тож ми вдячні всім, хто допоміг нам організувати виставку у Львові, всім, хто знайшов час її відвідати та всім, хто продовжує працювати з нами в напрямку подолання інтернатної системи та забезпечення сімейного виховання для кожної дитини.

Логістичним партнером виставки у 2015 році стала компанія ‘Нова Пошта’.

Публікації про подію  у ЗМІ:

Відео про відкриття виставки 

У Львові розпочала роботу мистецька виставка щодо подолання сирітства

У Львові розпочала роботу мистецька виставка щодо подолання сирітства

«Відкриваємо двері дітям»

У Львові розпочала роботу мистецька виставка щодо подолання сирітства

Блог Леоніда Мартинчика про відкриття виставки