Відкриваємо двері дітям



Нова резолюція ООН сприяє зміцненню родин та припиненню інтернатного догляду

20.05 2015 Європа


ООН затвердила нову резолюція, що вперше сфокусована на інвестуванні в дітей. Зараз справа за національними політиками, які мають прийняти рішення про впровадження резолюції та інвестувати в реформу з деінституціалізації

Протягом 28-ї сесії Рада ООН з питань прав людини прийняла резолюцію ‘На шляху до ефективних інвестицій у права дитини’. Резолюція була прийнята 78 країнами. Поки нова резолюціє ще не є обов’язковою законодавчо, однак її погодження тягне за собою зобов’язання держав впроваджувати запропоновані дії у свої національні політики.

Документ був підкріплений звітом Верховного комісара ООН з прав людини. Eurochild, ‘Надія і житло для дітей’, СОС Дитячі містечка спільно з партнерами кампанії ‘Відкриваємо двері дітям’ внесли у цей звіт спільне подання ‘На шляху до сильної економічної доказової бази для підтримки реформи системи захисту дітей: від інтернатів до сімейних форм опіки та послуг на рівні громади’.

Рада ООН з питань прав людини врахувала аргументи, викладені в поданні та визнала що: ‘інвестування в дітей забезпечує переваги для суспільства та економіки в цілому’ та ‘інвестиції в дітей мають високі економічні та соціальні вигоди’.

Документ закликає до інвестування у систему соціального захисту, у матеріальну допомогу та програми підтримки батьків та опікунів та у програми раннього дитинства, націлені на сім’ї, що стикаються з труднощами. Резолюція також спонукає ‘взяти до уваги Керівні принципи альтернативного догляду за дітьми, поліпшити здійснення політики, розподіл бюджету і людських ресурсів для підтримки дітей, особливо у складних життєвих обставинах та дітей без батьківської опіки, для посилення  турботу над ним їх власних сімей та громади’. Також документ визнає ‘необхідність зробити дітей пріоритетом для бюджетних асигнувань’ навіть у час ‘обмежених доступних ресурсів’.

Поруч з Рекомендаціями ЄС з інвестування в дітей та Керівними принципами ООН з альтернативного догляду за дітьми, Резолюція забезпечує додаткові інструменти адвокації комплексних національних реформ із зміцнення сімей та припинення інституційного догляду.