Відкриваємо двері дітям



Про проблеми усиновлення і сирітства в Запорізькій області

30.09 2014 Партнери


29 вересня, напередодні Дня усиновлення в Запоріжжі Благодійний Фонд ‘Щаслива дитина’ провів прес-конференцію на тему проблем усиновлення та сирітства в Запорізькій області

Альберт Павлов, голова Фонду 'Щаслива дитина', розповів, що Запорізька область посідає перше місце за відсотком дітей, які перебувають в інтернатах – 2,6% дитячого населення області. При цьому в області 90% дітей в інтернатних установах мають сім'ї. Замість того, щоб допомогти і зберегти сім'ї, держава витрачаємо не менше 7 000 грн. в місяць на утримання кожної дитини в інтернаті.

Координатор проекту сімейного влаштування дітей-сиріт Фонду ‘Щаслива дитина’ Дар'я Дубенко розповіла про всеукраїнську кампанію ‘Відкриваємо двері дітям’, яку фонд реалізує в області. Кампанія спрямована на відмову від інтернатів та забезпечення виховання всіх дітей в сім’ях або умовах, наближених до сімейних з максимальним дотриманням інтересів та прав людини.

На щастя, з року в рік кількість дітей сиріт в області зменшується. У той же час, розвиток дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ) гальмується неможливістю держави забезпечити ці будинки необхідної житловою площею. Лише 3 з 18 ДБСТ забезпечила житлом держава, решта створили ДБСТ на своїй житловій площі.

За словами Оксани Понікарової, директора Запорізького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, великою проблемою є скорочення чисельності соцпрацівників, прийнятих на роботу в 2012 році для профілактики сирітства та надання допомоги дітям. Найчастіше проблеми виникають в багатодітних сім'ях, в яких батьки не здатні справлятися зі своїми обов'язками і де соціальний фахівець може зіграти ключову роль у збереженні сім’ї. Зараз же фактично сім'ї, що опинилися в складних життєвих обставинах, залишилися сам на сам зі своїми проблемами. У 2015 році є загроза того, що районні бюджети не зможуть фінансувати навіть ті посади соцпрацівників, які вдалося зберегти цього року.

Запоріжжя1

Детальніше про перебіг прес-конференції та її результати на сайті Фонду ‘Щаслива дитина’