Відкриваємо двері дітям



Президент дав старт реформуванню інтернатної системи

29.12 2015 Україна


28 грудня Президент Петро Порошенко підписав розпорядження ‘Про робочу групу з опрацювання пропозицій щодо реформування системи інституційного догляду та виховання дітей’. Це розпорядження фактично легалізувало проведення аудиту системи захисту дітей в Україні та забезпечило врахування його результатів при розробці стратегії реформування інституційного догляду в Україні

Метою діяльності робочої групи є створення умов для розвитку і виховання дітей у сім'ях або в умовах, максимально наближених до сімейних.

Робоча група у тримісячний термін повинна проаналізувати законодавство України з питань охорони дитинства, охорони здоров'я, освіти, соціального захисту, державного управління та місцевого самоврядування з метою визначення положень, які потребуватимуть змін для забезпечення реформування системи інституційного догляду та виховання дітей.

Також робоча група має провести моніторинг існуючої мережі інтернатних закладів, закладів соціального захисту для дітей, їх кадрового та фінансового забезпечення.

До 10 травня 2016 року за результатами проведеної роботи має бути підготовлений законопроекти щодо забезпечення створення належних умов для реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї або в умовах, максимально наближених до сімейних, впровадження системи раннього втручання, розвитку інклюзивної освіти, реформування системи інституційного догляду та виховання дітей.

Коментуючи це рішення, Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба зазначив, що пріоритетною формою виховання дитини є сім’я або умови, максимально наближені до сімейних. В той же час, в Україні продовжує функціонувати розгалужена система інтернатних закладів різного типу, в яких сьогодні перебувають понад 100 тисяч дітей, з яких близько 30% – у спеціальних школах-інтернатах. 

‘Лише кожна десята дитина, яка знаходиться у закладах з інтернатною формою виховання, є дитиною-сиротою чи дитиною, позбавленою батьківського піклування. При цьому близько 3000 із цих дітей вже мають опікунів чи піклувальників, але виховуються та навчаються у спеціальних школах-інтернатах. У більшості ж вихованців інтернатних закладів є батьки, але з певних причин дитина перебуває в інтернатному закладі, як наслідок – розірваний зв’язок із родиною та відсутність соціалізації дитини’, – зазначив Микола Кулеба. 

Уповноважений Президента наголосив, що система інституційного виховання негативно впливає на життя дитини, а також є фінансово невигідною, адже більша частина коштів, які виділяються державою на забезпечення інтернатних закладів, витрачається не на потреби вихованців:

‘Щороку держава витрачає понад 5 млрд. гривень на утримання дітей в інтернатних закладах та закладах соціального захисту. Середня вартість утримання однієї дитини в системі інтернатних закладів в розрахунку від фактичної кількості дітей складає понад 49 тис. гривень. Найдорожче обходиться утримання будинків дитини (на одну дитину витрачається близько 170 тис. грн на рік), найменше коштів  витрачається на утримання шкіл-інтернатів для обдарованих дітей (на одну дитину близько 31 тис. грн на рік ). Потрібно розуміти, що більша половина цих коштів насправді витрачається не на потреби дитини, а на утримання самого закладу – оплату комунальних послуг, виплату заробітної плати працівникам’, – розповів пан Кулеба.

Такий крок є великим успіхом для нас та занчно наближає реформування системи захисту дітей в Україні та наближення її до кращих світових стандартів і практик.