Відкриваємо двері дітям



Проблеми захисту дітей в Україні у фокусі європарламентарів

29.09 2015 Європа


Система захисту дітей в Україні вже давно застаріла і не відповідає інтересам та потребам дітей. Збройний конфлікт та подальша криза ще більше виявили недоліки цієї системи. Ми звернулися до європейської спільноти із закликом до рішучих дій заради докорінних змін в інтересах дітей, які забезпечать Україні доступ до реальних механізмів та інструментів здійснення реформи.

На жаль, наразі діти в Україні зазнають подвійних страждань. З одного боку внаслідок військових дій, а з іншого – через вкрай недолугу систему захисту дітей. Сьогодні кількість внутрішньо переміщених осіб яких в Україні становить близько 1, 46 мільйонів включно з майже 185 000 дітей. Поруч з тим ми бачимо відсутність адекватної підтримки з боку держави та навіть нестачу найнеобхідніших речей.  

Робоча група Європарламенту з питань прав дітей обговорила це питання у Брюесселі під час зустрічі ‘Невидиме обличчя війни в Україні: вплив на дітей’.

 ‘Наша зустріч сьогодні закликає ЄС не забути про найбільш вразливих жертв конфлікту в Україні: дітей. Почуті нами цифри вражають, а розказані історії розбивають серця. Ми європейці маємо робити більше, щоб захистити і вберегти їх. Ми маємо зробити все, від нас залежне, щоб ця тема залишалася топовою в порядку денному ЄС’, - зазначила депутат Європейського Парламенту Анна-Марія ГораццаБільт, керівник Робочої групи

Галина Постолюк,Директор ПБО ‘Надія і житло для дітей’в Україні та координатор громадянської кампанії ‘Відкриваємо двері дітям’ виступила в якості спікера перед представниками Європарламенту:‘Ситуація в Україні жахлива. Все більше і більше дітей, включаючи тяжко хворих,  проживають в інституціях та у вразливих родинах, яким не вистачає базових речей, таких як їжа, медикаменти, одяг. Близько 500 000 дітей, включаючи більше 3 000 дітей в інтернатах, залишаються на територіях, не контрольованих Урядом, єдине джерело надходження допомоги – волонтери і благодійники. Щоб захистити дітей від конфлікту, близько 14 000 дітей, переміщених з неконтрольованих Урядом територій були поміщені у різних інтернатах повсій країні. Більшість із цих дітей мають батьків, але тепер у них залишається все менше надії на возз’єднання з родинами’,  - наголосила Галина Постолюк.

З часу розгортання в Україні збройного конфлікту ситуація з дітьми без батьківського піклування значно погіршилася. На жаль наслідком цього стало значне зростання потоку дітей, що потрапляють в інституції. Зважаючи на значне скорочення витрат держави на соціальну сферу (Уряд України у 2014 році скоротив 12 000 соціальних працівників у громадах), той факт, що 80% населення України перебуває за межею бідності та зростаючу кількість сімей у кризових ситуаціях, для багатьох залишити дитину в інтернаті залишається єдиним виходом. При цьому сьогодні Уряд витрачає на утримання інституцій більше грошей, ніж будь-коли раніше. У 2013 році ця сума склала 5,7 мільярдів гривень (близько 240 мільйонів Євро), але у 2015 році ці видатки значно виросли.

FotorCreated

В контексті цього Галина Постолюк, закликала ЄС надати фінансування та технічну підтримку Україні для здійснення переходу від інтернатного догляду до виховання дітей в сімейному середовищі: ‘Система захисту дітей в Україні ніколи комплексно не  реформувалась. Механізми і підходи у її функціонуванні залишились ще з радянських часів. Продовжується практика вкладення ресурсів, в тому числі міжнародної допомоги в об'єкти інституційного догляду. Однак такі інституції шкодять розвитку та здоров’ю дітей. Ми маємо інвестувати у те, щоб повернути цих дітей в їх сім’ї’, - зазначила Галина Постолюк.

Ми не лише закликали ЄС зробити перехід від інституційного догляду до сімейних форм виховання пріоритетним для надання фінансової та технічної підтримки у відповідності з положеннями Європейського Соціального Фонду та Європейського Фонду Регіонального Розвитку. Ми також звернулися до ЄС із проханням допомоги Українському Уряду у підготовці довготермінової стратегії для допомоги переміщеним дітям та сім’ям, включаючи і тих хто залишився на неконтрольованих Урядом територіях. І нарешті ми закликали бути більш ефективними у координації всіх видів гуманітарної допомоги, що надходить від різних донорів та ключових міжнародних організацій.

Зустріч у Європейському Парламенті стала можливою завдяки тривалій та кропіткій роботі в рамках Кампанії ‘Відкриваємо двері дітям’, як на Європейському рівні так і в Україні