Відкриваємо двері дітям



Партнерство в регіонах – ключова передумова змін

14.04 2014 Україна


Реформа системи соціального захисту дітей неможлива без проведення змін в кожному регіоні. Саме тому в рамках кампанії ‘Відкриваємо двері дітям’ ми залучаємо до співпраці регіональні громадські організації, які стануть локомотивом змін на місцях

14 та 15 квітня в рамках громадянської кампанії з реформи інтернатної системи догляду за дітьми 'Відкриваємо двері дітям' проходить перша зустріч регіональних партнерів.  Основним завданням зустрічі є обговорення планів співпраці на 2014 рік та напрацювання спільного бачення діяльності з регіональними партнерами у майбутньому.

У перший день зустрічі учасникам презентували основні завдання та успіхи Кампанії в Україні та в Європі, де реформування системи інтернатного догляду вже визнано пріоритетним напрямком роботи урядів. Партнерам також був проведений тренінг на тему практичного втілення деінституціалізації, розформування інтернатів, роботи над збереженням сім’ї та  забезпеченням сімейних форм виховання для всіх дітей. Тема практичної реалізації заходів з реформи системи інтернатного виховання особливо зацікавила учасників, адже у своїй діяльності представники громадських організацій постійно стикаються з неприйняттям ідей реформування як з боку адміністрації інтернатів та, частково, батьків, що віддають дітей в інтернати за заявою, так і з боку місцевих чиновників, не готових працювати у напрямку реформ.

Марина Гушанська, керівник напряму укріплення сімей, радник з адвокації ‘СОС Дитячі містечка в Україні’ в Луганській обл.:

‘В суспільстві сьогодні, можливо, вже більшість людей проти інтернатів, але економічна ситуація та незнання існуючих альтернатив не дозволяє їх закрити. Ми повинні лобіювати реформу на рівні держави. Також необхідно мати чіткий алгоритм дій та успішні приклади практики реформування на місцях’.

Протягом другого дня зустрічі планується обговорити цільові групи кампанії, детальний план діяльності на 2014 рік та те, яким чином представники регіональних організацій можуть практично та дієво долучитися до реалізації Кампанії. Також учасникам буде представлена концепція проведення аудиту системи захисту дітей та тренінгової програми з деінституціалізації, направленої на розвиток спроможності регіональних організацій по лобіюванню реформи системи інетнатного догляду за дітьми. Проведений детальний аудит має лягти в основу розробки стратегічного державного документу з реформи системи соціального захисту дітей.

Всі регіональні партнери Кампанії заявили про готовність до активної співпраці та залучення необхідних ресурсів для досягнення максимальних результатів проголошеної кампанії  'Відкриваємо двері дітям'.

В текст

Кампанія  'Відкриваємо двері дітям' об’єднує 15 провідних організацій у сфері соціального захисту дітей. Впровадження кампанії підтримується:

Делегацією Європейського Союзу в Україні

Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні

Офісом Ради Європи в Україні

Фондом Східна Європа.