Відкриваємо двері дітям



Виклики деінституціалізації в Болгарії та нові перспективи для Польщі

5.03 2014 Європа


У Болгарії та Польщі продовжується інтеграція деінституціалізації у політики урядів. Однак така діяльність стикається з багатьма викликами, пов’язаними із недосконалим законодавством, відсутністю достатньої підтримки серед населення та представників влади

У Болгарії та Польщі неухильно продовжується інтеграція процесу деінституціалізації у національні соціальні політики урядів. Однак така діяльність стикається з багатьма викликами, пов’язаними із недосконалою законодавчою базою країн, відсутністю достатнього суспільного розуміння та підтримки, а  також можливим небажанням представників влади долучатися до втілення принципів деінституціалізації у своїй країні.

Болгарія

У  2011 році уряд Болгарії проголосив реформу системи правосуддя щодо неповнолітніх та закриття соціально-педагогічних центрів, де відбувають покарання та проходять реабілітацію неповнолітні правопорушники. Попри це діти у таких виправних закладах залишаються виключеними з широкого процесу деінституціалізації, що триває у країні з 2010 року. Вихованці соціально-педагогічних центрів опинилися в групі ризику та наразі є найбільш соціально вразливою групою в Болгарії. Ці діти часто виховуються у нелюдських умовах, зазнають фізичних та психологічних страждань та абсолютно не захищені законом.

Виконавчий директор Національної мережі для дітей, яка є національним координатором громадянської кампанії ‘Відкриваємо двері дітям’ у Болгарії Джорж Богданов зазначає:

‘По-перше, необхідно прийняти термінові зміни в законодавстві, які регулювали б координацію і забезпечували б захист дитини у випадках жорстокого поводження у соціально-педагогічних закладах і аналогічних установах. По-друге , ми будемо наполягати на запуску всеосяжної громадянської кампанії по реформі системи правосуддя щодо неповнолітніх. По-третє є необхідність забезпечити новий набір спеціалізованих послуг: соціально-психологічних , послуг соціальної охорони здоров'я та судово-соціальних послуг для дітей’.

Польща

14 лютого у Варшаві за участі Омбудсмена та Європейської групи експертів пройшов семінар на тему деінституціалізації. Це безпрецедентна можливість для Польщі трансформувати соціальні послуги для дітей та сімей, рухаючись від інституційного догляду до надання допомоги на рівні громад. Вже зараз  Європейський структурний фонд готовий надати 12 млрд. євро для підтримки деінституціалізації та соціальної інтеграції дітей.

Міністр праці та соціальних політики Польщі пані Ельжбета Середин наголосила на успішності деінституціалізації в Польщі, пославшись на прийняття Закону про підтримку сімей як великий прорив. Пані міністр зазначила, що завдяки прийняттю цього закону лише за рік на 16 000 зменшилася кількість дітей, які потрапили під інституційний догляд. Однак громадські організації, що працюють з дітьми ставлять під сумнів цю цифру, наголошуючи на тому, що такі дані можуть бути результатом нової категоризації та не відображають реального впливу закону на становище дітей. Томас Польковскі  Голова Товариства ‘Наш дім’, яке є національним координатором кампанії ‘Відкриваємо двері дітям’ у Польщі зокрема, заявив:

‘Процес деінституціалізації ще далекий від завершення. Ми оцінюємо, що близько 68 000 дітей як і раніше виховуються в установах – це найвищі показники серед держав-членів ЄС’.

Саме тому, вважають представники громадських організацій, країні необхідно розробити та затвердити національну стратегію по деінституціалізації та втіленню в життя Акту про підтримку сім'ї на всіх рівнях державного управління.