Відкриваємо двері дітям



Знайомимо журналістів з досвідом деінституціалізації в Болгарії

15.12 2014 Європа


Для формування у суспільстві критичної маси тих, хто активно підтримує деінституціалізацію та вимагає змін від уряду надзвичайно важливим є якісне висвітлення всіх аспектів цього питання у вітчизняних ЗМІ

Для цього з 8 по 12 грудня ми здійснили поїздку до Болгарії разом з 8 журналістами, які беруть участь у конкурсі журналістських матеріалів на тему проблеми догляду дітей в інтернатних закладах. Метою поїздки було ознайомлення журналістів провідних українських ЗМІ з досвідом впровадження реформи по деінституціалізації  в Болгарії.

У перший день поїздки в офісі Представництва благодійної організації ‘Надія і житло для дітей’ в Болгарії ми зустрілися з Валентиною Сімеоновою – колишнім  заступником міністра з соціальної політики та одною з архітекторів реформ системи дитячого захисту в Болгарії. Цього ж дня ми взяли участь у спільній конференції Коаліції ‘Дитинство 2025’ з Національною Асоціацією Муніципалітетів Республіки Болгарія. Метою заходу стала  популяризація діяльності Коаліції та презентація рекомендацій для покращення впровадження деінституціалізаціїІ серед усіх зацікавлених сторін. Національна коаліція ‘Дитинство 2025’ – це коаліція 16 НУО, що працюють в сфері ДІ та двох національних експертів.

Протягом поїздкимивідвідали 7 центрів соціальної підтримки, які надають найрізноманітнішу актуальну соціальну допомогу для дітей та сімей у громадах. Зокрема, Центр підтримки на рівні громади Святої Софії, який було засновано Фундацією 'Для наших дітей' в 2008 році; Кризовий центр ‘Віра, Надія та Любов’ по роботі з вуличними дітьми, що був заснований 1995 року Фундацією Вільної і Демократичної Болгарії та британською благодійною організацією ChildHope UK; Центр соціальної інтеграції та реабілітації для людей з розладами аутичного спектру – це муніципальна структура, яка має на меті надання послуг та спеціалізованого захисту дітям та молоді з розладами аутичного спектру. Також ми ознайомилися з досвідом Ресурсного центр у м. Монтана, який надає підтримуючі послуги з інклюзивної освти для дітей з особливими освітніми потребами. Разом із журналістами ми здійснили візит до Денного центру догляду для дітей з вадами, до Центру перебування сімейного типу для дітей і підлітків з вадами та до Центру підтримки на рівні громади, де провели зустріч із прийомними батьками.  Крім того нам вдалося відвідати будинок дитини, який знаходиться на фінальній стадії реформування в Комплекс соціальних послуг для дітей і сімей.

В коло функцій Центрів входить:

  • Запобігання відмові від дитини, посилена підтримка сім’ям в кризових ситуаціях
  • Інтенсивна підтримка вдома
  • Соціальне консультування
  • Сімейні конференції
  • Консультування, тренування, організація груп самопідтримки, надання матеріальної підтримки, тимчасова опіка та цілодобова гаряча лінія для консультацій фостерних сімей.
  • Підтримка прийомних батьків
  • Групи соціалізації для дітей, що живуть в інституціях 
  • Психологічна підтримка і лікування 
  • Прихисток та захист
  • Підтримка шкільного навчання, кар’єрний супровід та мотивації
  • Робота для соціальної інтеграції та залучення клієнтів в життя громади
  • Тренінгові та освітні програми
  • Організація дозвілля клієнтів Центрів

Fotor121917294

В результаті навчальної поїздки журналісти отримали неоцінений практичний досвід роботи центрів соціальної підтримки населення, краще зрозуміли механіку проведення деінституціалізації та механізм роботи системи захисту дітей, яка направлена у першу чергу на запобігання розлучення дітей з батьками, всебічну підтримку родин,  а не на реагування на кризу, що вже виникла. Отримані знання дають можливість журналістам готувати якісні матеріали на тему захисту прав дітей, підкріплені реальним фактами та доказами того, яким чином система охорони дитинства може найкращим чином працювати в інтересах дітей та їх сімей.