Відкриваємо двері дітям



Зустріч Коаліції ГО на підтримку деінституціалізації у Житомирській області

7.11 2016 Україна


Координаторка громадянської Кампанії ‘Відкриваємо двері дітям’ Катерина Залєвська відвідала Житомир, щоб разом із нашими партнерами напрацювати спільну стратегію та план роботи Коаліції на підтримку реформування системи захисту дітей у Житомирській області.

Перша стратегічна зустріч організацій, які зголосилися приєднатися до Коаліції, відбулася 3 листопада 2016 року в Житомирі. Вона була присвячена питанням стратегічного планування, визначенню потреб цільової аудиторії, аналізу наявних ресурсів та залученням до співпраці нових партнерів.

Голова правління БО ‘Планета для дітей’ (координатор Коаліції) Ірена Ружицька надала учасникам зустрічі коротку інформацію про початок співпраці з БО ‘Надія і житло для дітей’ в Україні та актуалізувала головну мету існування Коаліції громадських об’єднань. Нагадаємо, що БО ‘Планета для дітей’ стала нашим партнером  ще у 2014 році, приєднавшись, як регіональний  координатор, до громадянської Кампанії ‘Відкриваємо двері дітям’. У 2016 році зусилля організації були сфокусовані на побудові коаліції з однодумців для просування деінституціалізації в регіоні. Наразі про своє бажання приєднатися до коаліції оголосили ще 9 громадських організацій.

житом_стратсесія2

Консолідація зусиль громадянського  суспільства заради впровадження системних змін у соціальній політиці, що призведуть до розвитку широко спектру сімейно-орієнтованих послуг для дітей та сімей Житомира – такою була визначена загальна мета діяльності Коаліції. Це включає у себе поступову відмову від інституційного догляду дітей та створення якісних соціальних послуг для дітей та сімей на рівні місцевих громад.

Дуже важливо, що нашу діяльність також підтримала житомирська міська Служба у справах дітей. Її голова – Надія Косяк надала учасникам Коаліції інформацію про зустріч із заступником мера Житомира та розробку міської програми ‘Діти Житомира’, що засвідчує серйозні наміри міської влади створити Центр соціальної підтримки дітей та сімей. Це стане першим кроком на шляху до того, щоб розпочати спочатку в місті, а потім і в області, процес комплексної реформи системи захисту дітей, у результаті якого кожна сім’я у кризі зможе отримати якісну підтримку за місцем проживання, і жодна дитина не страждатиме від непоправних наслідків інтернатного догляду.

житом_стратсесія4

Коаліція громадських організацій об’єднала власні ресурси та зусилля і визначила ключові напрямки роботи в регіоні для впровадження тут якісних реформ у сфері захисту дітей. Разом із партнерами, ми напрацювали спільний план реалізації наших амбітних цілей для відкриття у найближчому майбутньому у місті Житомир Центру соціальної підтримки дітей і сімей.

житом_стратсесія3

Таким чином, 2017 рік має стати роком активної підготовки підґрунтя для відкриття у Житомирі Центру соціальної підтримки дітей та сімей, і подальшого поширення його досвіду й моделі роботи на всю область.