Відкриваємо двері дітям



‘Відкривамо двері дітям’: успіхи деінституціалізації в Румунії та Боснії і Герцеговині.

5.11 2013 Європа


У країнах Європи з кожним днем все ширше розгортаються кампанії з деінституціалізації та реформування системи соціального захисту дітей загалом. Уряди європейських країн не лише декларують готовність підтримку

Румунія 

За останні 15 років Румунія пройшла довгий та досить плідний шлях трансформації системи соціального захисту дітей та заміни інтернатного догляду набором спеціалізованих послуг. Найкращою демонстрацією успішності цього шляху та його основного елементу – громадянської кампанії ‘Відкриваємо двері дітямя’ в Румунії, є повна ліквідація  інтернату Св. Спіридона у Ботошанському повіті та запровадження там послуг з підтримки сімей і попередження направлення в інтернати дітей з особливими потребами. Коли проект починався, послуг з підтримки сім’ї в повіті не існувало взагалі, а інтернат Св. Спиридона був найбільшою установою та єдиною можливою альтернативою для дітей з особливими потребами.

Восени 2013 року уряд Румунії під час зустрічі з представниками Європейської комісії та громадських організацій у Бухаресті підтвердив свої зобов’язання щодо продовження процесу деінституціалізації. У своїй промові під час зустрічі Маріана Кампану, Міністр праці, сім’ї, молоді та соціального захисту Румунії, зазначила:

‘Діти належать сім’ям, не інституціям, як би гарно обладнаними вони не виглядали’.

Боснія і Герцеговина

Так само восени 2013 року  представники Європейської комісії, урядових міністерств, закладів для дітей, недержавних та міжнародних організацій зібрались у Сараєво, щоб офіційно розпочати кампанію ‘Відкриваємо двері дітям Європи’ у Боснії і Герцеговині. Під час заходу Міністр праці та соціальної політики країни підтвердив зобов’язання уряду впроваджувати процес деінституціалізації особливо щодо дітей у віці до трьох років:

‘Уряд зобов’язується повністю впровадити деінституціалізацію. Для цього ми ухвалили необхідні рекомендації, підготували законодавство, прийняли Стратегію для осіб з особливими потребами та План дій щодо дітей, позбавлених батьківської опіки. Ми маємо намір припинити направлення дітей до трьох років в інституції та провести процес трансформації для дітей та дорослих, що сьогодні живуть в інституціях’.