Відкриваємо двері дітям



ІНТЕРНАТ, ДАВАЙ, ДО ПОБАЧЕННЯ!

20.11 2013 Україна


В Україні стартувала кампанія 'Відкриваємо двері дітям', що призведе до відмови від інтернатів. Кампанія об'єднує зусилля, щоб всі діти мали можливість зростати в сім'ях, а не в закритих закладах.

20 листопада увесь світ відзначає День спільних дій в інтересах дітей, але у нашій країні все ще тривають дискусії про те, що є краще для дитини. Незважаючи на суттєвий прогрес у розвитку сімейних форм виховання, масштаб застосування інтернатного догляду дітей в країні вражає. Хоча міжнародна спільнота вже давно визнала шкідливість інтернатів для дітей і зробила рішучі кроки у подоланні цієї проблеми, Україна ще суттєво відстає в цьому питанні. Більше 80 000 дітей живуть в ізоляції від суспільства, в казенних умовах. Це не лише діти-сироти, але й діти з особливими освітніми потребами, діти, поміщені в інтернат за заявою батьків через складне економічне становище сім’ї. Це ціле місто дітей, які живуть за закритими дверима.

Галина Постолюк, директор благодійної організації 'Надія і житло для дітей' (координатор кампанії на національному рівні):

Держава щорічно витрачає мільярди гривень на консервування неефективної системи, порушуючи право дитини на виховання в сім’ї, безпечне середовище та забезпечення найкращих інтересів. Інтернати – це не рішення, це реакція держави на бідність, неблагополуччя в сім’ї. Це система, яка завдає шкоди дітям, є несумісною із дотриманням прав дітей, і неефективним витрачанням коштів платників податків.

Ми виступаємо за виховання дітей у сім`ї замість інтернатів. Але, щоб досягти цього, треба пройти шлях, який вимагає стратегій, планів і рішень. Головне у цьому - підтримка та залучення громадських організацій і активістів. Протягом двох років ми зобов`язуємось розробити детальний проект реорганізації інтернатів і зробити перші кроки у цьому напрямку. Ми прагнемо консолідувати зусилля громадянського суспільства. Я закликаю, насамперед, громадські організації, підтримка яких дуже важлива: приєднуйтесь!

Приміщення Малої опери зустріло гостей атмосферою типового інтернату, що застиг у часі. У напівтемному холі висить яскравий банер 'ІНТЕРНАТ - ВСЕ КРАЩЕ ДІТЯМ', а на фоні грає пісня 'наша школа-інтернат, за любовь спасибо дети говорят'. Усі ми прекрасно розуміємо, що ніякий вихователь, іграшки, цукерки не замінять дітям того, що може дати сім’я – материнську любов, турботу і увагу. Але відвертаючи очі від проблеми, прибічники інтернатного виховання продовжують говорити про 'якісне і збалансоване харчування', 'повне державне забезпечення' і 'квиток у майбутнє', що дає інтернат дітям. Проте дітей чекають одяг з секонд-хенду, суворий режим, відсутність особистого простору та перспектив на майбутнє. Виходячи на вулицю, вдихаєш повітря, намагаючись позбутися відчуття скривленої реальності, але розумієш, що це не інший світ, це є реальністю для тисяч дітей в Україні, світ за зачиненими дверима.

Юрій Павленко, Уповноважений Президента України з прав дитини:

Ця ініціатива, яка презентується сьогодні, є надзвичайно важливою. Але реалізувати її можна за ініціатив і відповідальних міністерств, а таких близько п'яти, які сьогодні утримують інтернати в своїй системі, і районних державних та обласних адміністрацій, і окремих міських голів, і, звісно, громадських активістів та організацій, ЗМІ і загалом кожного з нас. Вимога реформувати інтернати зумовлена і часом. Існування цієї пострадянської системи, яка більше руйнує дитину, а не розвиває, зараз в сучасній Україні є неприйнятною.

Громадянська кампанія 'Відкриваємо двері дітям' об’єднала громадські організації, благодійні фонди та представників міжнародної спільноти для впровадження рішучих кроків і зумовлення соціального тиску для відмови від догляду дітей в інтернатах. Кампанія є масштабним проектом, що впроваджується у 12 країнах Європи. Вона показує реалістичний шлях відмови від інтернатів і переходу до виховання дітей у сімейному середовищі.

Сергій Полюккерівник відділу «Добробут та здоров’я» Представництва Європейського Союзу в Україні:  

Я радий, що Україна вибрала цей шлях, і вірю, що він буде успішним. Адже від того, як Україна вирішить це питання, залежить її майбутнє. Представництво Європейського Союзу в Україні надалі буде підтримувати ті кампанії, які спрямовані на захист дітей. Зокрема, зараз ми готуємо новий проект з міжнародною організацією ЮНІСЕФ в Україні, щоб допомогти владі України розробити соціальні стандарти по утриманню дітей в різних формах опіки.

 Дар’я Касьянова, керівник програми 'Сирітству – ні!' Фонду Ріната Ахметова 'Розвиток України' (головний національний партнер кампанії):

Треба інноваційно проводити реформи. Тим паче, я вірю, що Україна спроможна робити все, щоб кожна дитина в країні мала сім`ю. Тут актуальними є дві мети: зберегти сім`ю біологічну, якщо це можливо, або знайти дитині прийомних батьків, створивши тим самим їй найкращі умови для життя та розвитку її як особистості. 

На завершення заходу у яскравому перфомансі діти показали, через які недитячі випробування їм доводиться пройти в стінах інтернатів - від конфліктів з іншими дітьми до безпритульництва і злочинності. Вони мріють про щасливе дитинство, якого у них не було і тому запропонували усім присутнім взяти символічні ключі від дверей, на відкриття яких так чекають тисячі дітей по всій країні.

Віктор, випускник інтернату, прийшов на захід разом зі своєю донечкою і дружиною, щоб підтримати кампанію:

Я прийшов для того, щоб сказати, що насправді життя в інтернаті завжди прикрашається його працівниками. Там виховання практично немає. Ти просто виконуєш те, що тобі кажуть. Я часто втікав з інтернату, бо постійно мав конфлікти зі старшокласниками. Ніхто нас не захищав і не було ні від кого підтримки. Сьогодні мені складно знайти роботу, влаштувати своє життя, я не отримав якісної освіти. А деякі мої однокласники навіть потрапили до в’язниці.

Сайт кампанії - www.openingdoors.org.ua

Матеріали ЗМІ: 5 каналТРК Україна (на 15 хв), INTVЧП ІнфоМагнолія ТБСирітству НІМагнолія ТБLB.ua, Корреспондент, ВікіНовини

Виступ дітей (LB.ua)

 Сюжет 5 канал

 Сюжет INTV