Відкриваємо двері дітям



Відбулося перше засідання робочої групи з реформування інституцій

5.02 2016 Україна


4 лютого відбулось перше засідання робочої групи з опрацювання пропозицій щодо реформування системи інституційного догляду та виховання дітей під керівництвом заступника Глави Адміністрації Президента Ростислава Павленка та Уповноваженого Президента з прав дитини Миколи Кулеби.

4 лютого відбулось перше засідання робочої групи з опрацювання пропозицій щодо реформування системи інституційного догляду та виховання дітей під керівництвом заступника Глави Адміністрації Президента Ростислава Павленка та Уповноваженого Президента з прав дитини Миколи Кулеби.

На засіданні були оприлюднені результати моніторингу інтернатних закладів та закладів соціального захисту дітей, проведеного Уповноваженим Президента України спільно з Альянсом «Україна без сиріт».

Я свідчать дані  дослідження, в Україні функціонує 774 інтернатних заклади, в яких виховується 103 995 дітей. З них лише 10 тисяч – діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування. Решта - так звані соціальні сироти, всі вони мають батьків.

Якщо утримання дитини в інтернаті обходиться державі від 3 до 14 тис. гривень на місяць, то малозабезпечена сім’я отримує 1236, 75 грн. на місяць.

«Ми маємо розуміти, що фінансуючи інтернати, ми руйнуємо сім’ї. Краще ці колосальні кошти направити на підтримку родини та забезпечити дитину необхідними послугами в межах громади», - цитує Кулебу портал національного усиновлення «СИРІТСТВУ - НІ!»

Окрім того, дослідження показало, що кількість дітей в інституціях залежить не від потреб цих дітей, а від кількості закладів. Наприклад, у Вінницькій області дітей менше, ніж у Київський, а інтернатних закладів - більше.

Відео створене Альянсом "Україна без сиріт" за підтримки Уповноваженого Президента України з прав дітей

"Такої практики немає у жодній демократичній країні. Освітні та соціальні послуги є відокремлені один від одного. Крім того, в умовах децентралізації діюча система інституційного догляду дітей не сприяє формуванню відповідальності громади за своїх дітей", - зазначив Уповноважений.

За результатами засідання утворено три експертних групи: з питань впровадження системи раннього втручання та реформування закладів системи Міністерства охорони здоров’я; з питань розвитку інклюзивної освіти та реформування закладів системи Міністерства освіти і науки; з питань удосконалення механізму забезпечення права дитини на виховання в сім’ї, або умовах, максимально наближених до сімейних та реформування закладів системи МСП.

В рамках цієї роботи представники організації "Надія та житло для дітей" представлять результати глибинного аудиту системи захисту дітей та свої рекомендації щодо удосконалення механізмів забезпечення прав дітей. Наше дослідження дозволить об’єктивно оцінити рівень задоволеності потреб дітей в інтернатах, потреби дітей та сімей в громадах, наявні та необхідні ресурси для впровадження деінституціоналізації.