Відкриваємо двері дітям



Перша фаза Кампанії: 16 000 дітей з 12 європейських країн знайшли родину

23.03 2016 Європа


2-3 березня в Брюсселі відбулась зустріч партнерів європейської Кампанії ‘Відкриваємо двері дітям’ (Opening Doors Campaign).

Перша фаза Кампанії, яка має на меті повну відмову від інтернатів на території 12 країн Європи, добігла кінця. На початку березня національні координатори зібралися в Брюсселі, щоб підвести підсумки першого етапу та спланувати подальші дії.

Порядок денний включав обговорення результатів, досягнутих в 2013-2015 роках, аналіз вдалих рішень та пошук шляхів підвищення ефективності Кампанії. Партнери сформулювали загальну концепцію 2-ї фази Кампанії, визначили головні завдання та графік їх виконання.

Звіти національних координаторів свідчать - їх праця не була марною: за останні два роки близько 16 000 дітей на території Європи покинули інтернати, щоб зростати в люблячих сім’ях.

Незважаючи на те, що ситуація з дотриманням прав дітей в нашій країні ускладнилась через збройний конфлікт на Сході, 2013-2015 роки відзначились певним поступом: координатор Кампанії в Україні Дмитро Чуприна презентував успіхи мережі національних та регіональних організацій,  створеної задля  реформи системи захисту дітей в Україні. Наразі коаліція налічує 52 громадські організації, готових об’єднувати ресурси, лобіювати зміни на рівні національних та регіональних органів влади, обмінюватись досвідом та розвивати спроможність в галузі деінституціоналізації.

23 вересня 2015 року увага євро парламентарів була прикута до України завдяки семінару ‘Невидиме обличчя конфлікту в Україні: вплив на дітей’, організованому Анною Марією Корацца Більдт.  На ньому представник ‘Надії і житло для дітей’ в Україні закликала вжити термінових заходів, аби попередити потрапляння дітей, що прямо чи опосередковано постраждали від конфлікту, в лабети інституційної системи.

Наприкінці 2015 року Президент України Петро Порошенко фактично дав старт реформуванню інтернатної системи, підписавши розпорядження ‘Про робочу групу з опрацювання пропозицій щодо реформування системи інституційного догляду та виховання дітей’. Згідно з даними, оприлюдненими на першому засіданні робочої групи, в Україні досі функціонує 774 інтернатних заклади, в яких виховується 103 995 дітей. Отже, нам належить ще немало попрацювати для досягнення мети.

Основними завданнями другої фази Кампанії на загальноєвропейському рівні стане інтенсифікація залучення структурних фондів ЄС для просування реформ з деінституціоналізації, лобіювання проблеми захисту дітей в якості пріоритетної для законодавчих та виконавчих органів Євросоюзу, а також посилення «тиску» на національні уряди з метою пришвидшити рух у напрямку до реформ.

Кампанія 'Відкриваємо двері дітям' впроваджується в 12 країнах Європи і спрямована на повну відмову від інтернатів з переходом до системи виховання дітей у сімейному середовищі. На європейському рівні Кампанію проводять Міжнародна організація 'Надія і житло для дітей' та мережа неурядових організацій європейських країн Eurochild.